Muaji i bekuar i Ramazanit

Fillon me 11 mars 2024 dhe përfundon me 9 prill 2024

Pasi që jemi në prag të muajit të bekuar të Ramazanit, ndaj kam kënaqësinë  dhe privilegjin që në emer të kryesisë së Qendrës Shqiptare për Integrim,Kulturë dhe Religjion në Lozanë, dhe në emrin tim t`ju drejtohem me urimet dhe përgëzimet më të mira duke ju dëshiruar , shëndet , mirëqenie dhe agjërim të lehtë të muajit të Ramazanit.

Duke ditur se islami është udhëzim hyjnorë i cili e shoqëron njeriun nëpër të gjitha fazat e jetës së tij , pa marrë parasysh vendin dhe kohën , njeriut i ofron mundësi reale të rregullimit të jetës duke e shoqëruar atë me kryrjen e obligimeve që dalin nga Kurani Famëlartë.

Nisur nga ky parim agjërimi i muajit të Ramazanit e pajis besimtarin edhe më shumë me ndjenjën e dashurisë , respektit , vetëdijës , urtësisë , solidaritetit , zemërgjerësisë , devotshmërisë , dhe moral e edukatë të fortë në raport me Krijusin.

Muaji ku na bashkojnë edhe më tepër , ibadetet e namazet , syfyri e iftari , zeqati e sadakaja , solidariteti e bamirësia , mirëkuptimi e përkujdesja ndaj atyre që kanë nevojë , thrret që të jemi edhe më afër Zotit , më tolerant , më dorëlirë , më të afërt me familjen , farefisin e shoqërinë. Zaten ky është edhe mesazhi i Ramazanit.

Muhamedi a.s. thotë:

`Kush agjëron Ramazanin me besim dhe vetë llogaritje të sinqertë do ti falën tërë çka ka gabuar më parë.`

 

Njoftime e fundit nga Qendra Shqiptare për Integrim, Kulturë dhe Religjioni

Xhamia në Lausanne

Lidhja e zemrës me xhaminë është tregues i besimit të sinqertë

I Dërguari i Allahut (paqja qoftë mbi të) ka theksuar një grup të veçantë njerëzish që do të kenë privilegjin të qëndrojnë nën hijen e Arshit të Allahut në ditën kur asnjë hije tjetër nuk do të ekzistojë, veçse Hijes së Tij. Kjo kategori përfshin ata individë të cilët kanë një lidhje të thellë shpirtërore me xhamitë, duke evidentuar rëndësinë e kësaj lidhjeje për besimtarin.

Feja ka qenë udhërrëfyesi ynë nëpër korridoret e historisë

Në të gjithë historinë e njerëzimit, feja ka qenë një element i pandashëm që nga krijimi i parë i njeriut dhe vendosja e tij në këtë botë, një fakt i mbështetur dhe sqaruar në Kur’anin e Shenjtë, hadithet e Profetit Muhamedit (për të cilin qofshin paqja dhe bekimet e Allahut), si dhe në të dhënat historike. Nuk ekziston asnjë rast në historinë e njerëzimit ku të ketë qenë një popull që të ketë jetuar pa besim apo pa një besim fetar. Pavarësisht nga varfëria, mungesa e arsimit, ose mungesa e qytetërimit, çdo popull nëpër kohë ka pasur një formë besimi ose praktike fetare.

Fjalimi i kryetarit të CICRA-së

Bismilahi Rrahmani Rrahim

Të jesh prijës i një komuniteti fetar është nder i veçantë, por njëkohësisht edhe përgjegjësi e lartë para shoqërisë e njashtu edhe para Zotit. Udhëzim i njerëzve në drejtim të besimit shpirtëror dhe drejtë vlerave humane – etike dhe morale, është kënaqësi të cilën e ndien vetëm ai i cili një detyrë të tillë e pranon dhe e bartë mbi super e tij. 

Pesë shtyllat e Islamit

Shehadeti: Deklarata e besimit në një Zot të vetëm, All-llahu, dhe se Muhammedi është profeti i Tij.
Namazi: Adhurimi ritual i pesë lutjeve në ditë, i drejtuar në drejtim të Kaba-së në Mekë.
Zekati: Kontributi mujor financiar për të ndihmuar nevojtarët dhe të mjerët në komunitet.
Agjërimi: Praktika e të ndaluarit nga ushqimi, pija dhe aktivitetet e tjera nga agimi deri në perëndim, gjatë muajit të Ramazanit.
Haxhi: Peregrinimi në Mekë që bëhet një herë në jetë për ata që kanë mundësinë fizike dhe financiare për ta kryer.

Fokusi ynë

Qendra jonë vazhdon të përqendrohet në formimin e individëve në bazë të vlerave fetare dhe humane të shëndosha, duke u larguar nga çdo ideologji ekstreme dhe radikale. Ne jemi të hapur për bashkëpunim me qendra të tjera brenda dhe jashtë Zvicrës. Si institucion, kemi qëndruar të vendosur në qëndrimin tonë publik ndaj terrorizmit të shkaktuar në emër të Islamit.

Prezentimi i librave me karakter kombëtar

Botimi i librave të karakterit kombëtar, duke përmbledhur epokën e luftës së UÇK-së, shënon një kapitull të rëndësishëm në historinë e kombit shqiptar. Këto faqe janë kushtuar heronjve dhe heroinave të luftës së fundit, që me guxim dhe vendosmëri u ngritën kundër shtypjes dhe për lirinë e popullit tonë.

Rrugët e Mësimit

Synimi dhe obligimi ynë si prindër është më shumë se thjesht të rrisim fëmijët tanë. Ne kemi një përgjegjësi të thellë për t’i udhëhequr ata në rrugën e drejtë, duke i shkolluar për fenë, kulturën, traditën dhe gjuhën tonë të bukur shqipe. Kjo nuk është vetëm një detyrë, por një privilegj dhe një vlerë që ne duhet të kultivojmë në brezat e ardhshëm.

Rëndësia e Abdesit në Islam

Marrja e abdesit është një praktikë e rëndësishme në fenë Islame. Kjo përfshin larjen e duarve, fytyrës, dhe këmbëve me ujë të pastër për të përgatitur veten për lutje. Abdesi është një shprehje e pastërtisë fizike dhe shpirtërore para Zotit, dhe është një kusht për disa veprime fetare si namazi. Është e rëndësishme të respektojmë dhe të praktikojmë këtë ritual në mënyrë të kujdesshme dhe të përsëritur për të ruajtur gjendjen tonë shpirtërore dhe të qenësishme në mendim dhe veprim.

Udhërrëfyesi i namazit për fillestarë në Shqip

Historiku i Qendrës Shqiptare për Integrim, Kulturë dhe Religjion në Lozanë

Tridhjetë e shtatë vjet më parë, në vitin 1985, komuniteti mysliman shqiptar në Lozanë nuk kishte asnjë xhami. Ritualet fetare myslimanët shqiptarë i kryeni në një xhami të përbashkët me komunitetin turk. Megjithatë, sipas Haxhi Xhemajl Hoxhës, gjatë muajit të shenjtë Ramazan, herë pas here, kishte edhe imamë shqiptarë, siç ishte rasti me imamin nga Sllupçani, Shenasi Kamberi në vitin 1985, apo rasti me imamin Hasan Salihu nga Prizreni (1986), i cili ka shërbyer si imam Ramazani deri në vitin 1990.

Ju ftojmë të bëheni anëtar! Antarsia vjetore për familje është 350 CHF.

Aktivitetet dhe Shërbimet e cicra-së

 1. Falja e pesë namazeve ditore
 2. Falja e namazit të xhumasë
 3. Faljen e namazeve të bajramit
 4. Mësim-besim për fëmijë
 5. Mësim të gjuhës shqipe për fëmijë
 6. Mësim të kuranit për meshkuj (nga imami)
 7. Mësim të kuranit për femra (nga mualimja)
 8. Ligjërata javore për meshkuj (të pramten,shtunën dhe të dielen nga imami)
 9. Ligjërata javore për femra (nga mualimja)
 10. Rubrika javore pytje – përgjigjëje (çdo të premte)
 11. Program të vecantë gjatë muajit të ramazanit
 12. Tribuna me karakter fetar dhe edukativ
 13. Manifestimi i ditëve dhe netëve te shënuara si : israja dhe miraxhi,viti i ri hixhri,mevludi (ditëlindja e muhamedit a.s.) Etj.
 14. Organizim të haxhit dhe umrës
 1. Manifestim për 17 shkurtin
 2. Manifestim për 28 nëntorin
 3. Aktivitete kulturore të gruas
 4. Botim të librave
 5. Promovim i librave me karakter fetar dhe kombëtar
 6. Kuiz diturie
 7. Trajnime
 • Bashkëpunim me institucionet vendore zvicërane dhe me ato në vendlindje
 • Bashkëpunim me qendrat shqiptare në mbarë zvicrën
 • Bashkëpunim me qendrat të komuniteteve tëjera në kantonin vaud
 • Organizim i darkave shoqërore cdo muaj
 • Organizim i iftarëve të ramazanit
 • Vlersime institucionale
 • Aktivitete sportive

 • Turnir vjetor në futboll

 • Piknik për fëmijë e të rritur

 • Ndërtim të shtëpive

 • Blerje të banesave

 • Ndihma të tjera materiale

 • Zeqati , fitrat dhe kurbanat

Shkarko kalendarin 2024

Disa nga botimet në Cicra

Organizimet e kaluara

Takimi me afaristë Janar 2022

Takimi me afaristë 2023

16 vjetori i pavarsisë së kosovës

Mbrëmje me KURAN dhe ilahi

Mbrëmje me KURAN dhe ilahi

RAMAZANI, MUAJI I MIRËSISË   Me 17 mars 2024 në ora 20:00   Deniz ALLAJBEG - Menduh ALLAJBEG Iftari është i paraparë për pjesëmarrësit e dy gjinive Adresa:Chemin du Couchant 4, 1022 Chavannes-près-Renens

Ramazani, Muaj i Mirësisë

Ramazani, Muaj i Mirësisë

RAMAZANI, MUAJI I MIRËSISË Me 16 mars 2024 në ora 20:05 Vedat ef. SAHITI  Kryeimam i BI të KosovësLigjërues Deniz ef. ALLAJBEGilahist KURAN DHE ILAHI Iftari është i paraparë për pjesëmarrësit e dy gjinive Adresa: Chemin du Couchant 4, 1022...

Vaktia e RAMAZANIT 2024 për Lausanne

Vaktia e RAMAZANIT 2024 për Lausanne

Vaktia e RAMAZANIT 2024/1445    NIJETI - Vendosa që të agjëroj për ALLAHUN e madhëruar | Lutja e iftarit - O ZOT për ty agjërova, ty të BESOJ, te ti MBËSHTETEM dhe me BEGATITË tua po bëj iftar DITËT ME RËNDËSI 27 Mars 2024 - Fitorja në Bedër 30 Mars 2024 - Çlirimi i...

Udhërrëfyesi i namazit për fillestarë suret dhe lutjet në Shqip

Udhërrëfyesi i namazit për fillestarë suret dhe lutjet në Shqip

Namazi është një nga shtyllat kryesore të Islamit dhe një praktikë e rëndësishme për çdo musliman. Për ata që janë në fazat e tyre të para të mësimit të namazit, ja një udhërrëfyes i thjeshtë që përmban pjesët bazë të namazit, suret dhe lutjet e përkthyera në shqip.

Mesazh urimi për muajin e Ramazanit

Mesazh urimi për muajin e Ramazanit

Dita e parë e Ramazanit është me 11 mars 2024 ditë e hënë.Pasi që jemi në prag të muajit të bekuar të Ramazanit, ndaj kam kënaqësinë dhe privilegjin që në emer të kryesisë së Qendrës Shqiptare për Integrim,Kulturë dhe Religjion në Lozanë, dhe në emrin tim t`ju...

CICRA

Qendrës Shqiptare për Integrim, Kulturë dhe Religjion në Lozanë
Centre Albanais pour l'Intégration, la Culture et la Religion à Lausanne

Chemin du Couchant 4
1022 Chavannes-près-Renens

info@cicra.ch

+41 21 691 00 35
+41 76 615 18 00

Rreth nesh

Historiku

Kryesia

Imami

Statusi i CICRA-së

Antarisa

Botimet

Xhamia në Lozanë

Aktivitetet dhe shërbimet

Ditët fetare në vitin 2024

Bëhu anëtar

Kontakt

Leximi dhe mësimi i Kuranit

Kurani është libri i shenjtë i Islamit, një burim i palëkundur udhëzimi për besimtarët në të gjithë botën. Ai përmban fjalët e Allahut, të zbritura nëpërmjet Profetit Muhammed (paqja qoftë mbi të), dhe shërben si udhërrëfyes për jetën, duke ofruar mësime për moralitetin, adhurimin dhe shoqërinë.

SHKARKO
KURANIN E MADHËRISHËM